Що робити, якщо у немовляти кривить пупок

Що робити, якщо у немовляти кривить пупок

Деяких батьків непокоїть ситуація, коли кривить пупок у новонародженого. Вони хочуть зрозуміти, чому це відбувається, чи потрібна допомога фахівця. Рана на тілі дитини залишається у місці, де було відрізано пуповину. На її заростання потрібен час. Коли процес регенерації затягується, слід зрозуміти причини, щоб своєчасно виправити ситуацію.

Як виглядає ранка

Весь період внутрішньоутробного розвитку три судини об’єднують організми плода та матері. Через них малюк отримує кисень, а також живильні компоненти. Відсікання такого великого канатика неминуче без пошкодження, яке затягується за 3-4 тижні. Щоб підготуватися до цього, рекомендуємо заздалегідь почитати тут https://studioleo.com.ua/?p=25137, що робити, як і чим обробляти правильно.

Уважно контролюючи стан немовляти, іноді мами помічають появу кров’янистих виділень. Якщо пупкова ранка сочиться до місячного віку — це природно, але потребує особливого догляду. Що потрібно робити, помітивши у немовля щось подібне, розглянемо докладніше.

Причини, через які може кровоточити пупок

Тривала поява червоної рідини може бути викликана кількома факторами. Розберемося, чому ж кривить пупок:

  • Ослаблений імунітет.
  • Неправильна обробка ранки або неправильний догляд за нею.
  • Інфекційне захворювання.
  • Погана вентиляція. При недостатньому провітрюванні ця зона здатна мокнути.
  • Сторонні частинки. Нерідко ранка на тілі новонародженого довго кровоточить, якщо в ній залишилися шматки марлі, які виконували догляд.

Що робити, якщо у немовляти кривить пупок

Як обробляти

Найчастіше причиною кров’янистих виділень стає неправильні дії. Він повинен складатися з таких процедур:

Знезараження. Спочатку потрібно розм’якшити затверділі скоринки, одночасно дезінфікуючи пупок.

Очищення. Стерильну серветку потрібно змочити перекисом, потім протерти нею всю проблемну зону, щоб зняти все зайве, не дратуючи надто тонку шкіру.

Антисептична обробка. Для обробки ранки підійде будь-який рекомендований педіатром засіб. Найпопулярніший продукт – зеленка.

Коли пупок у крові, що робити насамперед? Заборонено змащувати речовиною, нанесеною на ватну паличку. Вона здатна додатково травмувати пупок почне сильніше кровити. Рекомендують просто накапати засіб із піпетки.

Захід повторюйте не частіше, ніж кілька разів на день. Не заклеюйте ранку лейкопластирем, не можна обмежувати надходження до неї кисню, щоб не погіршити проблему. Сухість і стерильність цієї області тіла є основними складовими правильного відновлення тканин.

Коли потрібна допомога педіатра?

Заростання рани – процес індивідуальний. Іноді вона починає гоїтися через пару-трійку доби, але буває, що тільки через два тижні або навіть ближче до місячного віку. Виділення крові або сукровиці безпосередньо після пологів – це природне явище, тому такий стан не потребує терапії. Але іноді регенерація поєднується з певними ознаками, коли без допомоги лікаря не обійтися:

  • кровотеча;
  • наявність рясних виділень гнійного вмісту;
  • рана продовжує сочитися через три тижні.

Коли будь-який із таких симптомів присутній, забороняється виконувати лікування без попереднього огляду лікаря. А також потрібна його консультація, якщо у новонародженого помітно випинання в проблемній галузі — цілком ймовірна грижа.

При дотриманні гігієнічних вимог і коректному догляді вдається істотно прискорити процес загоєння пупка, що кровоточить. Але якщо все виконуєте за правилами, а проблема залишається – неодмінно викликайте спеціаліста, щоб запобігти розвитку патології!

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *