Посадка спіреї: як і коли?

Посадка спіреї: як і коли?

Спірея – великий вид декоративних чагарників. Цвітуть тривало та дуже красиво. Як правильно доглядати та розмножувати дивіться тут https://goncharyk.com.ua/archives/9169. Терміни цвітіння різні та залежать від типу спіреї: весняно-квітучий або літньоквітучий тип.

Навіщо пересаджувати спірею?

Є причини, з яких це роблять:

Старий кущ, який росте понад 7-10 років, на одному місці споживає поживні елементи з ґрунту з року в рік. Грунт збіднюється, нестача поживних речовин відбивається на зовнішньому вигляді рослини: погано росте, розвивається та цвіте. Спірея сколнна давати багато кореневих відводків. Всі ці проблеми вирішуються розподілом куща: частину куща відкопують, а частина залишають. У стволове коло старого куща в цей час можна закласти добрива в грунт.

Зміна ландшафтний дизайн. Я постійно пересаджую свої рослини. Так, роблю подвійну, інколи ж і потрійну роботу. А на жаль, немає в мене можливості вдатися до послуг ландшафтного дизайнера. Та ми самі не знаємо, чого хочемо від нашої ділянки. Сьогодні тут грядка, а завтра – будівництво тераси.

Невдале місце спочатку. Бувають ситуації, коли місце було обрано спочатку не так. Неправильно підібрані сусіди або сторона світла, внаслідок чого спірея погано зростала, або не росла зовсім, а цвітіння було мізерним.

Посадка спіреї: як і коли?

Які місця підходять для посадки спіреї?

Місце для спіреї має бути добре освітленим. У тіні чи півтіні рослини не загине, але весь потенціал не розкриє: цвітіння буде мізерним, забарвлення – тьмяним.

Застою вологи не терпить, тому якщо є проблеми з ґрунтовими водами або талою водою, краще відразу передбачити цей момент під час посадки і зробити хороший дренаж.

Грунт нейтральний за кислотністю, пухкий і поживний: можна змішати садовий грунт з компостом, перегноєм, піском і нейтралізованим верховим торфом (рН = 7).

Посадка спіреї покроково:

  1. Викопую посадкову яму за розміром, що перевищує земляний ком саджанця. Бажано, щоб розмір був більшим у 2 рази.
  2. На дно укладаю дренаж та пісок. Як дренаж можна взяти колоту цеглу, керамзит, щебінь, гальку. Я взагалі взяла пінопласт.
  3. Далі вношу добрива пролонгованої дії та звичайні, перемішую з ґрунтом.
  4. Акуратно маю свій саджанець. Мій саджанець ріс у 10л відрі, у кореневої шийки вже є певний рівень заглиблення, і при перевалці я його обов’язково дотримуюсь. Тобто кореневу шийку я ґрунтом не засинаю, а залишаю на колишньому рівні.
  5. Заповнюю повітряні кишені залишками ґрунту і не забуваю пролити.

Садити та пересаджувати спіреї можна як навесні, так і восени. Головне, якщо спірея відноситься до весняно-квітучих, наприклад, «Грефшейм», пересадку слід виконати до розпуску нирок/листя.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *